2 Temmuz 2009 Perşembe

AYA KÖFTESİ


Malzemeler:

---------------
4 su bardağı köftelik bulgur 150 gr. çiğ köftelik et (çekilmiş) 2-3 dilim bayatekmek (ıslatılmış ve suyu sıkılmış olacak) 3 çorba kşığı biber (isot acı sevmiyenler biberini azaltabilirler) tuz, tarçın, kimyon, 1 adet yumurta 1 adet kuru soğan (incecik doğranmış olacak) kızartmak için zeytinyağı (yeteri kadar)
Hazırlanışı:

----------------
Öncelikle köftelik bulgur az sıcak su ile ıslatılıp birazcık bekletilir, ıslatılıp iyice suyu alınmış
bayat ekmekleri, biber, tuz, kimyon, tarçın, kuru soğanı, ve yumurta ilavesiyle yoğurmaya devam edilir.
Daha sonra çiğ köftelik etide katıp ezilip özleşene kadar ara ara suyla yoğururuz. olan köftelik
hamurdan cevizden biraz büyük parçalara ayrılır yuvarlanır iki avuç arasında açılır bu işlem köftelik
hamur bitene kadar devam edilir.
Bir tavanın içinde kızgın zeytinyağında kızartılarak altı üstü pişirilip servise sunulur.


NOT: Aya köftesi iki avuç arasında açıldığı için bu ismi almıştır. Bu yörede insanlar evlerinde
bayatlamış olan ekmeklerini israf etmesinler diye ıslatıp bulgur ve yumurta eklemek süretiyle bu
aya köftesini yapmışlar (et koymadan) ,aya köftesi günlerde ikindi çaylarında ikram edilebilir
birde bizim bu yörede aya köftesi BAMYA, SU KABAĞI, yemeklerinin yanında da yapılır.

A F İ Y E T O L S U N...............

1 yorum:

SOFRAM dedi ki...

Canım galiba bu hafta aynı şeyleri yapmışız mutfakta. Belki aynısı değil ama bu senin tarifinin etsiz olanı, Antakya'da ekmek oruğu dedikleri, hala dolapta var bile, ellerine sağlık pek güzel olmuş seninki de, bir dahakine bir de etli deneyeyim Celile'ciğim, afiyet şeker olsun, ailecek selamlar...