23 Şubat 2010 Salı

KEŞKEK (HATAY MUTFAĞINDA HERİSE)


Geceden ıslatılan dövme etle birlikte iyice pişirilince hele içinde kemeikte varsa birde kuyruk
ve kimyonla buluşursa doyum olmaz tadına merak ettiyseniz buyrun birlikte tadalım bu
yöre yemeğini evet bu yöre yemeğini ben rahmetle andığım annemden öğrendiğim şekliyle
aktarmaya çalışacam.
Malzemeler:
-----------------
500 gr.kuzu kol yanında biraz kemik olursa daha iyi olur
1 yemek kaşığı kimyon
100 gr. kuyruk
3 su bardağı dövme (buğdayın dövülmüş hali)
yeteri kadar tuz
Hazırlanışı:
-------------
kuzu kolu 3-4 parçaya bölelim, etleri iyice yıkıyalım sonra derin bir tencereye alıp etlerin üzerini
geçecek şekilde su ilave edelim.
Su kaynamaya başlayınca geceden ıslatılıp iyice yıkadığımız dövmeleri etlerin üzerine katalım.
Kısık ateşte aheste aheste (yavaş). yaklaşık 1-2 saat pişirilir dövme ve etler pişince kemiklerden
etler ayrılır, bir tahta kaşık yardımıyla çok kısık bir ateşte et ve dövme birbirinin içinde eriyene
kadar (yani özleşene) çırpılarak dövülür(karıştırılır) 1 saat kadar sonra ateşten alınarak
dinlenmeye bırakılır.
Diğer tarafta bir tavaya incecik doğranmış kuyruk yağını eriterek 1-2 çorba kaşığı keşke katar
tekrar karıştırırız. Pişmiş olan herise yani keşke artık sunuma hazırdır servis tabağına alır
üzerine eritiğimiz kuyruk yağından gezdirip kimyonla buluşturup afiyetle yeriz....
AFİYET OLSUN..........
NOT:Şimdilerde kuyruk yağı yemek nerede yasak olduğundan tereyağı kullanıyorum,
çırpma işleminide mikserle yapıyorum

4 yorum:

Urfa Tutkunu dedi ki...

Merhaba sevgili nanekokusu,
Kendi bloğumda da cevap yazdım ama buradan da ileteyim istedim. Affedecek ne var, ben de olsam merak ederdim. Neden sevdiğim sorusu bana öyle çok soruldu ki bu konu hakkında bir yazı yazdım. O linke yönlendireyim seni inş. Bir dahaki gelişimde nasipse tanışırız. Sen Urfalı mısın? Neresinde oturuyorsun? Bloğunu hemen izlemeye aldım. İçinde canım Urfam'dan soluk olan bir blog bulmuşum, kaçırmak istemedim :) İşte yazının linki:

http://urfatutkunu.blogspot.com/2010/02/urfayi-neden-seviyorum.html

susamcorekotu dedi ki...

Gül bahçesine girenler gül olmasalar da gül kokarlar. Kainatin en güzel gülünün(S.A.V) kokusunun üzerinizde olması temennisiyle. Mevlit Kandiliniz Mübarek Olsun.

hdidem95 dedi ki...

Mübarek Mevlid kandilinizi kutlar, herşeyin gönlünüzden geçtiği gibi olmasını temenni ederim. Kandiliniz mübarek olsun.

hülya dedi ki...

hulyalilezzetler.blogspot.com

Ben Malatya darendeliyim . Bu yemek te bizim oralara ait herise bir dugun yemegidir.