26 Aralık 2009 Cumartesi

PİRTİKE ÇORBASI


Malzemeler:
----------------
250 gr. ıspanak
200gr. orta yağlı kıyma et
1 adet kuru soğan
1 çorba kaşığı domates salçası
1/2 çorba kaşığı biber salçası (acı sevenler biber salçasını çoğaltabilirler.)
yeterince yağ (ben sıvı yağ kullandım)
tuz
Köftesi için malzemeler:
-------------------------
1 su bardağı ince köftelik bulgur
1 su bardağı çiriş (buğdayın çekilmiş hali)
yeterince tuz
Terbiyesi için:
-----------------
1 adet yumurta
1 çorba kaşığı un
1 adet limon suyu
Hazırlanışı:
----------------
Ispanakları ayıkla iyice yıka incecik doğra, kıyma eti bir tencereye koy bırazcık suyunu çekiştirdikten sonra yağını kat diğer tarafta kuru soğanı incecik doğra etin üzerine ilave et.
Soğanlar birazcık sararınca ıspanaklarıda ilave ederek azıcık karıştır.
Domates salçası, biber salçası,tuz ve yeterince suyunuda ilave etikten sonra pişmeye bırak.
Diğer tarafta köftesi için, köftelik bulgur ve çirişi harmanla 1/2 su bardağı sıcak suyla ıslat (şişmesini bekle) 5 dak. kadar bekle tuzunuda ilave et, iyice özleşinceye kadar köftelik bir hamur
haline getir. Daha sonra fındık büyüklüğünde parçalara ayır iki avcunun içinde yuvarla pişen
çorbanın içine kat, köfteler pişmesine yakın limon suyunu yumurta ve 1 çorba kaşığı un
(silme olacak) iyice çırp çorbanın suyundan da birazcık ilave ederek karıştır.
Kaynamakta olan çorbaya ilave et, 2-3 taşım daha kaynatıktan sonra ateşten al.
Sıcak olarak servise sunumunu yap.
AFİYET OLSUN...
NOT: BU ÇORBA SİİRT YÖRESİNE AİTTİR ARKADAŞIM ZEKİYE'YE ÇOK TEŞEKKÜR
EDERİM BİZLERE BU ÇORBAYI SEVDİRDİĞİ İÇİN TARİFİNİ VERDİĞİ İÇİN BİZLER
SEVEREK YİYORUZ UMARIM SİZLERDE SEVERSİNİZ YAPANLARA ŞİMDİDEN AFİYET OLSUN...

2 yorum:

Asiye dedi ki...

Celilecim, ne kadar ilginç yemekler. Yöresel lezzetlere bayılıyorum, sana misafir gelmek lazım :)

GÜL'ÜN MUTFAĞI dedi ki...

Tam mevsimi ıspanağı bol bol tüketmek lağzım . Bu şekiilde harika olacak eminim hem köfte hem sebze tek yemek yeter ellerine sağlık Celileciğim sevgiler canım ....