18 Mart 2010 Perşembe

KENGER AŞI ( ŞANLIURFA VE YÖRESİ)

Merhaba canlar bugün sizlere Şanlıurfamıza ait bir yemeği getirdim. Yapması çok kolay
temizlemesi biraz zahmetli! -Dikenli olduğu için temizlerken eldiven kullanıyorum bana artık zor
gelmiyor- Bu güzel yöresel yemeği sizlerle paylaşmak, sizlerinde tadına bakmanızı istedim.Gelin hep birlikte bir tadalım mı?
Malzemeler:
------------------
1 kg kenger
250 gr. parça et( kuşbaşı şeklinde doğranmış)
1 yemek kaşığı domates salçası
1/2 yemek kaşığı biber salçası
1 çay bardağı kadar sıvı yağ (ben katı yağ kesinlikle kullanmıyorum sizler kullanabilirsiniz)
yeterince tuz
1 kase sarımsaklı yoğurt
Hazırlanışı:
-------------
Kengerlerin kabukları ayıklanır iki tarafından kesilip güzelcene yıkanır.
Bir tencereye etler konur suyu çekişene kadar kavrulur daha sonra yağ ilave edilerek etle yağ
birlikte biraz daha kavrulur.
Ayıklanmış ,yıkanmış olan kengerlerde etlerin üzerine ilave edilir biraz soldurulur.
Domates ve biber salçasıda ilave edilerek biraz daha kavrulur üzerine yeterince tuz ve su da
(4-5 su bardağı kadar) konur etler ve kenger pişince ateşten alınır.
Sıcak olarak sarımsaklı yoğurt eşliğinde servise sunumu yapılır.
AFİYET OLSUN...

Kenger yabani, dikenli güney ve güney anadoluya ait bir bitki, pişirilerek yendiği gibi bazı
yörelerde çiğ olarakta tüketikmektedir.Tarifini verdiğim şekildeki yemeğinden başka bunu
kavurarak yumurtalısını bulgurlu aşı da yapılmaktadır ilerliyen zamanlarda bu şekilde denersem sizlerle paylaşmak isterim.. tadı çok güzel, bu bitkiyi bulursanız denemenizi isterim

11 yorum:

dogada.blogspot.ru dedi ki...

Canım ne güzel sebzeler bayılıyorum sizin güneyin, güney doğunun yemeklerinize hiç bilmediğim bir sebze sizi kıskanıyorum tatmak isterdim bu değişik yemekleri inşallah bir gün tadmak nasip olur ellerine sağlık canım çok öpüyorum sevgiler

Şeker Mutfak-Asia Asiye Aksakal dedi ki...

Celile'cim, çok ilginç. Tabaktaki pişmiş halini gördüğümde baklaya benzettim fakat iyiki çiğ halini fotoğraflamışsın, çok ilginç bir bitki. Afiyet olsun canım... Ama tadını ben alamadım, olmuyor ama gösterip gösterip kaçırıyorsun :) ekşimsi mi acaba? Mayhoş mu?

Bulbulunyeri dedi ki...

Canım,
ellerine sağlık. Çok güzel görünüyor.
Sivas'ta (babam Sivas'lı)kenger sakızı diye bir şey duymuştum ama bu otun mu, yoksa o ayrı mı bilmiyorum.
Sevgiyle kal.

Dilekhaniminmutfagi dedi ki...

kengerin böreği ve kömbeside güzel olur ellerine sağlık cuman mübarek olsun

KEYFESEYRAN dedi ki...

Eline sağlık canım Hatay yöresinde de yenen bir bitki dur bende kızartmasın yapıp koyayım

LEZİZCE dedi ki...

Selam canım bulursam mutlaka deneyeceğim.Katılımını bekliyorum canım.Sevgiler.

Serap'la turuncu lezzetler dedi ki...

İlk defa gördümbu bitkiyi adınıda ilk duydum tadını çok merak ettim:)
Ellerine sağlık canım...sevgiler

susamcorekotuFeriha dedi ki...

hiç duymadım resmini de hamsi balığına benzettim:)bize tanıttığın için sağol canım şifa olsun,
senin sayfana geldiğimde resme tıkladığımda webcam diye gayri ahlaki kötü bir sayfa çıkıyor virüsmü bulaştı acaba tarama yapsan
selam ve sevgilerimi bıraktım

Pembe Tatlar dedi ki...

Bende ilk defa duyuyorum canım ama sen lezzetli diyorsan doğrudur çok merak ettim şimdi:)))

Ellerine sağlık canım...

Hülya dedi ki...

"Yayla kenger sakızlaaarııı"
Çocukken ne çok alırdık...
Şimdi Gürün'e gittiğimde alsam da yumuşatmayı başaramıyorum.
Aynı bitkiden mi yapılıyor acaba ?
Sevgiler

Gümüş Tepsi dedi ki...

bizde kengerin kavurmasını yaparız.bu tarifte çok güzele benziyor.