30 Eylül 2009 Çarşamba

İÇİMİZDEKİ SES

Bügün sizlerle çok sevdiğim ve rahmetle andığım büyük ağabeyimiz şair Akif İNAN 'ın severek okuduğum şiir kitabından bir eserini paylaşmak istedim.....



ZAMAN



Susarak anlattın bütün gizliyi
Sakladım duygumu ben konuşarak

Bir acı tarlası sessiz yüzünde
Aşkı yürürlüğe koyma savaşı

İçimde bir düzen kaynaşmaktadır
Büyük ve çekingen bakışlarından

En iyi anlatış artık susmaktır
Anladım bunu ben seni bilince

Gel denize yaslan yalnız denize
Sırrını denizler taşır insanın

Zaman bir hızdır ve yıldızdır akan
Esneyen günler ve gece üstünde

Bir uyku bölmese anılarımı
Korkarım çıldıtır bu hayal beni

Gözlerin ne kadar İstanbul öyle
Sebiller uçuşur parmaklarında

Ortak günlerimiz tarih şöleni
Saçlarında sayfa sayfa güneşi

İçimde bir sergi var portrelerin
Hayalim her yerde kavrar gölgeni

Aşka ve tabiata ulaştır bizi
Gel kurtar bu şehrin gürültüsünden

Terk etme nolursun bir eşya gibi
Ölümsüz bir hasret yaşarken bende

Vurulmuş geyiktir sensiz zamanlar
İçimin bir yangın yari

Bir uyku bölmese anılarımı
Korkarım çıldırtır bu hayal beni

Istırap var oluşu şartımız oldu
Esef etme yazım karaymış diye

Bir yanım vahşidir ürkütür seni
Aykırı düşlerim sulhçuluğuna

Bir gün deli gibi sarsarak seni
Göklerin yolunu sorabilirim

Başımı taşlara vurabilirim
Aklımdan çıkarsa anılarımız

Paramparçayım gel sen onar beni
Topla aynalardan eski gölgemi

Göçebe ömrümü bağla zamana
Dağılsın içimin karıncaları

Bir uyku bölmezse anılarımı
Korkarım çıldırtır bu hayal beni

Akif İNAN

28 Eylül 2009 Pazartesi

TAVUKLU HAVUÇLU PİLAV



Güzel bir haftayı daha geride bıraktıktan sonra sabahleyin ekmek için dışarı çıktığımda bu güzelim sonbahar mevsiminde çocukların okula gittiğini onların güzel sesleriyle kendime geldim. Okullar açılmış ne güzel tabii bunun yanında yüksek okullarında Ş.Urfada bugün açıldığını unutmamak lazım hepimize hayırlı başarılı bir yıl olması dileğiyle...
Gelelim bu güzel pilavımızın tarifine bu pilavi çok sevdiğim Maraşlı arkadaşımdan öğrenmiştim eti yapardı bu pilavı arkadaşım, ben tavukla yaptım çok güzel oluyor sizlerle paylaşmak istedim
Malzemeler:
---------------
4 adet tavuk butu
1 adet orta boy kuru soğan (yemeklik olarak ince kıyılmış )
3-4 adet sarı havuç (rendelenmiş )
4 su bardağı pilavlık pirinç
yeterince tavuk suyu ve 2 kaşık kadar yağ (yağını siz kendinize göre ayarlayın) tuz karabiber
Hazırlanışı:
---------------
Önce tavuk butları güzelce yıkanır bir tencerenin içinde haşlanır.
Haşlanan tavuklar soğuduktan sonra parçalara ayrılır
.
Diğer tarafta bir tencerenin içine yağı koyarak eritiriz soğanları ve havuçları bu yağda soteleriz
havuçlar birazcık yumuşuyana kadar.
Bu işlemleri yaparken pirinçlerimizide sıcak tuzlu suda bekletiriz (5 dak. kadar.)
Soteleme işlemi bitince pirinçlerimizi güzelcene yıkadıktan sonra bir başka tavada birazcık yağda çeviririz ki daha güzel olsun diye.
Sotelemiş olduğumuz havuçları soğanların üzerine önce ayıklanmış didiklenmiş tavuklarıda ilave etikten ve birazcık çevirdikten sonra pirinçleride üzerine aktarırız yeterince suyunu tuzu ve karabiberinide ilave ettikten sonra pişmeye bırakırız.
Pirinçler pişince ve suyu çekişince altını kapatır demlemeye bırakırız.
Sunumunu istediğiniz şekilde yapabilirsiniz, (turşu, salata ,yaz turşusu gibi...)
AFİYET OLSUN.....

25 Eylül 2009 Cuma

K A T M E R




sizlere urfanın vazgeçilmezlerinden peynirli katmeriyle merhaba demek istedim aslında çiğ köfteyle sunumu yapılan ve sıra gecelerinin baş tatlısı olan katmeri sizlerle paylaşmak istedim.

şimdi gelelim tarifine aslında ben hazır tatlı yufkadan yaptım bunu evde baklava yufkası gibi açılarak yaplır. 12 adet yufkaları önce her bir yufkanın arasını yağlıyarak( ben tereyağı kullandım siz istediğiniz yağı kullanabilirsiniz)

( aynı börekteki gibi )daha sonra taze tuzsuz peyniri ufaladım gene aynı işlemi yaptım üzerine tere yağı eritip orta dereceli fırında alt üst kızarana kadar pişirdim. şerbeti içinse 3 ,5 su bardağı şeker 1,5 su bardağı su ile bir şerbet yapıp bir sıcak diğeri soğuk olmak üzere üzerine döküp soğuduktan sonra afiyetle yeriz....


AFİYET OLSUN....

19 Eylül 2009 Cumartesi

HOŞ GELDİN RAMAZAN BAYRAMI


Bugün Bayram! Mübarek Ramazan Bayramı. Tüm inananlar birbirlerine daha çok yakınlaşsın, dargınlıklar ortadan kalksın, kardeşlik ve dostluk duyguları daha da kuvvetlensin. Tüm insanlar neşe ve mutluluk denizinde yüzsün. Bugün sevinç günü, kederleri bir yana bırakıp mutlu olalım. Ramazan Bayramını doya doya yaşayalım. Hayırlı bayramlar arkadaşlar.
























15 Eylül 2009 Salı

KADİR GECESİ


Bin aydan daha hayırlı olan Gecesinde, kainatın yaratıcısı ve,
alemlerin Rabbi bağışlayıcı ve,
acıyıcı yüce Allah tüm dualarınızı kabul etsin.

11 Eylül 2009 Cuma

TAZE KEKİK SALATASI


Geçenlerde Antakya'ya gitiğimde taze kekik almıştım bende kalmamıştı tam mevsimiydi çarşı pazar dolaşırken
baktım ki her taraf mis gibi kekik kokuyor dayanamadım hazır gelmişken hemen alalım dedim iyiki almışım mevsimi geçince kurusu bulunuyor tazesine pek raslıyamıyorsun neyse ben size birde bunu nasıl saakladığımı anlatayım iseterseniz.
Taze kekikiyi bir güzel ayıklayın çöpünden yabancı otan tuzlu kaynar suda 3-4 dakika bekletikten sonra süzerek buzdolabı
poşetlerinde difrizde saklayın, bozulmadan öylece kalır kışın tazeliğini muhafaza ederek afyetle yersiniz. Gelelim bizim salatamıza
umarım beğenirsiniz bir meze türüdür.

Malzemelar:----------------------
2 su bardağı taze kekik 1 adet taze sarımsak 1 çorba kaşığı biber salçası 1,5 çorba kaşığı nar ekşisi tuz (yeteri kadar) 1-2 adet domates 2 çorba kaşığı zeytin yağı
Hazırlanışı:----------------
Taze kekik iyice temizlenir tuzlu suda 5-10 dak. bekletildikten sonra çok ince olmıyacak şekilde doğra, soğan, sarımsak(mevsiminden sonra
yaparsan kuru soğan sarımsak kullan) ve domatesleri incecik doğra, doğradığımız kekikin içine önce biber salçasını koy iyice karıştırdıktan sonra
soğan sarımsak ve domatesleri kat üzerine zeytinyağı, nar ekşisi, tuzunuda ilave ederek birbiriyle iyice harmanladıktan sonra sevrvise sunumu yapılır.

A F İ Y E T O L S U N.

NOT:Bu salata en çok balık ve etlerin yanına çok yakışır.


9 Eylül 2009 Çarşamba

KALBURA BASTI







Malzemeler: ---------------

1 adet yumurta
1,5 su bardağı erimiş marğarin
1 çay bardağı sıvı yağ
1 çay bardağı irmik 1 çay bardağı portakal suyu
1 paket vanilya
1 paket kabartma tozu
ceviz süslemek için aldığı kadar un
ŞURUBU İÇİN ---------------
2 su bardağı şeker
2,5 su bardağı su

Hazırlanışı: ------------------
1 adet yumurta, erimiş margarin, sıvı yağ, irmik, portakal suyu, vanilya, kabartma tozu ve aldığı kadar un ilave edilerek kulak memesi
yumuşaklığında bir hamur yapınız.
Hamurdan küçük parçalar alarak parmak büyüklüğünde şekiller vererek ( rendenin arka tarafıyla şekil verebilirsiniz ) tepsiye diziniz.
Fırında üzerleri kızarana kadar pişiriniz.

Diğer tarafta şerbet için 2 su bardağı şeker, 2,5 su bardağı su ile kaynatınız şekerlenmesin diye 2-3 damla limon koyunuz pişen kalbura
bastılar soğuk şurubu sıcak iken üzerine döküp cevizle süsliyerek sunumunu yapınız.


NOT: BU TATLI YAZIN DONDURMANIN YANINDA ÇOK GÜZEL OLUYOR TAVSİYE EDİLLİR.(ben biraz değiştirdim urfada portakal suyu koymazlar,ben portakal
suyu ile yapıyorum çokta güzel oluyor.)


AFİYET OLSUN....


8 Eylül 2009 Salı

KOLAY KIZARTMA (FIRINDA PATLICAN KIZARTMA)


Malzemeler: -----------------

4-6 adet bostan patlıcan
6-7 adet domates
5-6 adet taze yeşil biber
1 çay bardağı kadar zeytinyağı


Hazırlanışı -----------------

Patlıcanlar bir güzelce yıkanır 1'er santin şeklinde yuvarlak veya enine kesilir geniş bir tepsiye birazcık zeytin yağı konur
kesilen patlıcanlar dizilir.
Daha sonra domatesler biraz büyük fazla küçük olmıyacak şekilde doğranır patlıcanların üzerine yayılır biberlerde yıkanır en üste
gelecek şekilde konur kalan zeytin yağınıda ilave ettikten sonra fırında patlıcanlar pişene kadar pişiririz. yalnız biberler daha
önce pişeceği için isterseniz en alt kısmada koyabiirsiniz bu yemeği lavaş ekmek ve soğanla sunumunu yapınız.

A F İ Y E T O L S U N........




NOT: BU ŞEKİLDE YAPILDIĞINDA KIZARTMA YEMİYENLER İÇİN ÇOK SAĞLIKLI OLUYOR BİRDE ÇOK HAFİF BİR YEMEK BİZİM YÖREDE MAHALLE FIRINLARI
ÇOK OLDUĞUNDAN BU GİBİ YEMEKLER ÇOK RAHATÇA YAPILIR.